Kamertraining-zelfstandig wonen

Drie of three?

Een jongere heeft zeer slechte cijfers voor Engels. Iedereen in de klas schijnt een 3 of 4 gemiddeld te staan.
Dat klinkt mij vreemd in de oren. Maar ja, wie weet. Dus heb ik hem aangeboden om te helpen met Engels. Daar gaan wel zo'n zes dagen overheen, maar voor het weekend is uitstellen geen optie meer voor hem.
Een tweede jongere met hetzelfde probleem raakt enthousiast en wil ook samen met mij studeren. Hij spreekt met de eerste jongere af.
Met zijn drieën zouden we hen dus voorbereiden op de volgende toets. De tweede heeft zich niet meer laten zien, maar de eerste jongen kreeg steeds meer zelfvertrouwen.
Volgens mijn "boerenverstand" is het überhaupt al moeilijk om te snappen wat de vraag is, zoals die in de lesstof gesteld staan.
Dus daar zijn we eerst mee aan de slag gegaan. Vervolgens de antwoorden erbij gezocht en die weer een avond geoefend.
En wat denk je?
De eerstvolgende toets heeft hij een 9 gescoord!


Het kleinste kamertje?
Een jongere heeft een straf er bijna opzitten. Hij zoekt en vindt een kamer. Alleen...die is wel erg kwijt. Hoe moet je dan slapen en overdag wonen? Waar moet de bank? En als hij een partner heeft? Hij ziet veel spoken en beren op de weg. De kamer is eigenlijk ideaal: goede locatie, betaalbaar en hij wil daar ook graag wonen. En hoe hij het moest inrichten en hoe dat betalen....daar raakte hij helemaal van in paniek!
Zijn spanningen liepen steeds hoger op. Ik ben toen eens met hem gaan zitten met een simpel A4-tje en een potlood.

We hebben de problemen eerst gescheiden en per stuk behandeld. Voor elk probleem bleek een gouden oplossing, simpel en goedkoop.
De oplossing was: als je de kamer niet groter kunt krijgen/maken, dan moet je slimmer omgaan met de ruimte die je wél hebt.
Zo heb ik hem dus praktische tips en oplossingen gegeven, hij heeft er zelf ook bedacht. Uiteindelijk was zijn paniek omgeslagen in enthousiasme.
Sorry, wat ik allemaal precies geadviseerd heb is natuurlijk het geheim van de smid...Voldoende is om te weten dat het allemaal legaal en agogisch verantwoord was.